top of page

Workshops

Als je meer mensen wilt laten genieten van bloemen uit de tuin is kennisoverdracht essentieel. Graag deel ik de door mij opgedane kennis en ervaring. Als het gaat om het opzetten van een eigen pluktuintje thuis of een openbare pluktuin. Stel gerust al je vragen, ik denk graag met je mee.

Ook hebben we een aantal workshops die je daarbij kunnen helpen.

Voor alle workshops geldt dat je ook zelf met een groep een eigen datum mag voorstellen. In 2024 hebben we de volgende workshops:

Pluk workshop

Hoe pluk je nou een boeket dat harmonieus is, dat klopt? Niet iedereen ziet meteen goede kleurcombinaties of wat het effect van vormen is in een boeket. Om je te helpen bij het maken van het voor jou perfecte boeket, hebben we plukavonden. Deze duren twee uur. Je krijgt uitleg over wanneer je bloemen plukt. Dus in welke groeifase ze het langst houden op de vaas. Hoe je ze plukt. Daarnaast leer je ook hoe je een evenwichtig boeket maakt. Ieder heeft hierin natuurlijk zijn eigen wens, maar het helpt als je weet welke kleur wat doet in een boeket en welke vormen bijdragen aan een mooie samenstelling. Je gaat uiteraard zelf plukken en we maken er samen een mooi boeket van.

IMG_20230915_111454_838.jpg
IMG_20231007_150236_583.jpg

Bloemschikken

Het klinkt zo heerlijk oubollig! Maar bloemschikken uit een pluktuin is echt fijn. In deze workshop neemt ieder zijn eigen favoriete vaas mee. Ik leer je hoe je een beetje theatraal boeket of een meer ingetogen boeket schikt. We doen dit zonder oase. Indien gewenst gebruiken we kippengaas of stokjes in je vaas. Klinkt raar, maar werkt als een dolle. Ik vertel je er alles over in deze workshop. Je gaat met een goed gevulde vaas naar huis.

Herfstboeket

Hoe maken we nog een mooi boeket, als de zomerse overvloed afneemt? Met bessentakken, kleurrijke bloeiende takken en late herfstbloeiers kun je nog de mooiste boeketten maken. Zeker een van mijn favoriete periodes. Het vraagt wat meer creativiteit en een andere kijk. In deze workshop struinen we samen door de tuin en plukken we hetgeen er nog voorhanden is. Daarmee maken we een mooi herfstboeket.

IMG_20230917_211311_531.jpg
IMG_20220916_152902_294.jpg

Zaai je eigen pluktuintje

 

Wil jij een gedeelte van je tuin omtoveren tot een pluktuin? Wil je de hele zomer uit je eigen tuin kunnen plukken?  In deze workshop leer ik je daar alles over.

We zullen samen de eenjarige vorstgevoelige zomerbloeiers zaaien en deel ik tips over de grond die we zelf samenstellen en gebruiken. Hoe je opkweekt, hoe je ze plant en moet verzorgen. Welke zaaiperiodes er zijn. Welke planten licht- en donkerkiemers zijn. Wat zaden nodig hebben bij het ontkiemen en in de weken daarna. We zaaien daarbij genoeg voor 2 tot 4 m2 tuin afhankelijk van je zadenkeuze. Uiteraard mag je uit al mijn zaden kiezen. Ik zorg voor een zaaitray, grond en zaden.

De data voor deze workshop zijn:

Zaterdag 16 maart en woensdag 27 maart, van 10 tot 12 uur. Kosten 29,- euro. Aanmelden kan via de contactpagina. Een eigen datum met een kleine groep, mag je ook voorstellen. 

Vaste planten vermeerderen

In het najaar leer ik je graag hoe je gratis meer planten in je tuin kunt krijgen. Daarvoor bestaan diverse technieken waarover ik je alles vertel. Er is niets zo fijn, als je favoriete plant te splitsen, scheuren, stekken of te wortelstekken. Bijna alle vaste planten zijn op een bepaald moment gebaat bij vermeerdering. Het hoe, waarom en wanneer deel ik graag met je. We spitten samen wat pollen uit de tuin (je mag ook je eigen pol meenemen als je dat wil) en op die manier toon ik je hoe het splitsen gaat en oefenen we samen. Uiteraard ga je met een paar gesplitste planten naar huis, inclusief instructie hoe je deze plantenbaby’s moet verzorgen om volgend jaar zelf te genieten van de bloemen.

20231218_161615.jpg
IMG_20231217_101109_231.jpg

Kerstkransen en kerststukken

Deze workshops mogen natuurlijk niet ontbreken. Een eigen gemaakte kerstkrans voor op de voordeur is heel klassiek evenals een mooi kerststuk voor op tafel. 

Al, als klein kind, heeft mijn moeder mij kerstdecoraties leren maken. Ons huis was de dag na Sinterklaas vol gestopt met groene takken en mijn moeder maakte voor iedereen kransen, stukken enz. Het leren van het maken hiervan hoorde dus ook bij mijn opvoeding en ik geniet daar nog elk jaar van. Graag leer ik je de kneepjes hiervan, hoe het handig te doen, hoe het mooi blijft en wat een krans of een stuk echt eigen maakt. Uiteraard ga je naar huis met een mooie eigen krans of een kerststuk. Maak je liever een guirlande of een hart voor op de deur, dat mag ook! Kerstkrans en kerststuk maken zijn twee verschillende workshops omdat het beide een andere techniek is. Maar beide even leuk! We zullen de kas in kerstsferen onderdompelen om er een gezellige workshop van te maken. 

Winterharde eenjarige zaaien

De winterharde eenjarigen zijn de bloemen die ons als eerste mooie boeketten bezorgen. Maar hoe zaai je die nou? In het najaar is hier een workshop voor. Winterharde eenjarigen veroorzaken bij sommigen soms stress: ben ik te laat, wat doe ik met de jonge plantjes als het vriest? Je krijgt alle uitleg en leert alles wat je over deze groep planten moet weten om ze te laten slagen.  We gaan uiteraard samen zaaien. We vullen een zaaitray met jouw keuze aan zaden, waardoor jij volgend jaar al in mei boeketten uit eigen tuin haalt. 

IMG_20210728_160908_995.jpg
20231210_124607.jpg

De bodem en het niet-winterklaar maken van je tuin:

 

Tot voor kort maakte we de tuin "winterklaar". Bladeren uit de tuin, alle dode takken van de planten enz. We moeten dit anders doen. Dat is duidelijk, maar hoe?

We bekijken samen de grond, hetgeen we hebben bereikt na jaren verzorgen van de grond en bespreken de principes van goed grondbeheer. We hebben het over het samenwerken met de nuttige diertjes, die ons soms ook tot wanhoop drijven. En we bespreken watermanagement, droogte en nattigheid. Hoe houd je je planten daarbij goed? Je krijgt het recept voor homemade potgrond, zaaigrond en plantenvoeding. En je leert vooral anders te kijken naar al hetgeen soms tegenzit in de natuur. De kennis die je hier opdoet, levert je vooral meer tuinplezier, veel minder tuinstress en minder tuinwerk. En deze kennis zorgt ervoor dat je de tuin niet meer winterklaar wilt maken op de traditionele manier.  

bottom of page